Posts

Showing posts from June, 2012

Tudung Labuh Benteng Kemungkaran

Image
Assalamualaikum pembuka bicara (:
Sebagai permulaan bicara , diri ini sebagai seorang remaja kampus , seorang Muslimah yang masih cetek ilmu agamanya yang sedang berusaha memperbaiki diri bagi mengejar redha Ilahi . Meletakkan tanggungjawab mencari ilmu mengatasi perkara yang lain . Mengimpikan diri agar menjadi wanita solehah sebagaimana yang dituntut oleh Sang Pencipta . Rasulullah pernah bersabda : "Sesungguhnya dunia ini perhiasan , dan sebaik-baik perhiasan itu adalah wanita Solehah ." Hadis ini seringkali menjadi motivasi ketika diri diuji indahnya perhiasan duniawi . Hati rasa sedikit cemburu melihat penampilan rakan-rakan sebaya yang cantik bergaya mengenakan perhiasan tudung seperti selendang atau tudung segera yang berwarna-warni , berbagai bentuk dan beraneka corak mengikut gaya lilitan yang segala bagai dengan mengenakan busana yang moden lagi kontemporari . 
Diri ini segera beristighfar tatkala tersedar dari kelalaian mendengar bisikan syaitan itu . Seringkali ter…

Yeah , ana rindu pada mereka-II ini . Serius .

Image
Assalamualaikum umat Islam semua (:

Ana rasa dah lama jugak ana tak post kan . Hmm , bukan apa . takde story lahh . Ehek . Plus busy dengan assignment *busylah sangat* 


Itu je nak post untuk kali ni . Tetibe ana rindu kat mereka ini . Sejak abang ana post gambar Hasif dan adik kakak ipar ana pun duk post gambar Si Kembar , ana jadi RINDU sama mereka . Can you send them to me ? Hakhak ana tahu jauh sangat kan . La Ba'sa-II . Ana sabar je . Omeyyy kan diorang ? Uhuk uhuk . Tengok lah anak sedare sapa (:
Gambar yang atas tu , warga Kampung Bendang Ujib yang ana rindu sangat-II . Acewahhhhhhhh . Adik balik 19hb ni . InsyaAllah . Semoga Allah permudahkan semua urusan pergi dan balik . Ameen (:
That's all . K baii . PeaceYaww .

Kadangkala , perasaan itu datang tanpa diduga (: So , let it be .

Image
Yeah yeah yeah . Assalamualaikum alls (:
Lega dah lepas TOBUR . Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar . Semua memberi respond yang baik . Rata-ratanya mengatakan kami sudah melakukan yang terbaik . Alhamdulillah terima kasih Allah .
Wait . Actually aku nak story pasal ape tadi ? Aduh aduh lupa la . Camne ni ? Selawat selawat . Ahaaaaaaaaaaa ! Nak story about my crush la . Huehue (:

Ehem ehem . Nak story apanya ? Mana boleh story apa-apa pasal dia maa . Cuma Farah mintak jasa baik korang semua untuk mendoakan yang Farah ade jodoh dengan dia . 
Semenjak dah masuk 18 ni , hormon dah jadi lain . Hakhak . Takde lah . Actually , tak tahu camne hati Farah boleh tertarik kat dia . Muka dia takde la handsome mane . Cuma Farah tertarik kat dia sebab Farah suka tengok muka dia yang tenang . Entah la . Farah taktau nak describe camne . Sebab Farah rasa Farah susah sangat nak cerita . Ni first time Farah rase camni . Sebelum ni mane ade rase serius camni . Cuma admire gituu-II je la . Tap…

Majmuah Empat Owshemm (:

Image
Assalamualaikum bagi semua Umat Islam yang omeyy-II + handsome-II belaka (:
Harini , Faraa nak tunjuk show ahli majmuah Farah , iaitu Majmuah Empat bagi Semester 1 untuk sesi 2012 / 2013 . Majmuah Farah memang AWESOME !


This week , majmuah kitorang on duty untuk TOBUR minggu ni dengan Majmuah Dua Semester 3 . Time camni lah Farah baru dapat rasakan betapa indahnya ukhuwah bersama mereka . Akhawat + Ikhwah sekali . Kami semua SAHABAT ! Bersama-II berusaha untuk membuat yang terbaik untuk TOBUR pada esok hari . 
Uwaaaaaaaaaaaaaaaa , Farah kena jadi MC kot . Nasib baik boleh dua orang sekali jadi MC . Kalau tak , memang Farah tarik diri la untuk jadi MC . Segan gila dowwh . Dah la first time . Tak ke menggeletar mehh . Huh ==' So , Farah ajak Nada sekali untuk teman Farah jadi MC . Text satu hapa pun tarak . Sat lagi , kami baru nak sediakan text !
Actually , tengah hari tadi Farah sakit pinggang + senggugut . Sakit sangat sampai tak boleh nak concentrate time kelas . Dah la kelas M…

Out KB Mall

Image
Assalamualaikum ladies and gentleman . Hope today better than yesterday k . 
Setelah banyak kali plan nak keluar KB , akhirnya hari ini terlaksana dengan lancarnya . Huahuahua . First time kan . So , tak tahu apa . Panduan aku dari si Puteri Aisyah je la . Pandai kan kitorang berdikari . Huehue yela takkan selamanya nak bergantung kat orang . Nak jugak merasa hidup berdikari . Hahah tak menahannnnnnnn ! 
Sygs , aku pun malas nak story panjang lebar . Karang jadi tak bermanfaat plak entry ni . Huh -,- So , aku just publish our photos je lah ye . 

Beria tunggu bas , reject semua teksi yang lalu . Last-II bas lambat sangat datang , teksi jugak jadi mangsa kitorang . Hakhak . 

Kenyang lunch (:

Sementara menunggu Pykah buat keychain nama , sempat jugak la menggedik kat belakang kedai tu . Naseb baek salesgirl diorang tak nampak . Kpeace (:

Alololololo Syafiqah , letih benau mukenye . Maklum laa kan first time ber-SHOPPING kat Kelate ni . Nak patah pinggang asenye . Baru satu tempat yang k…

Kerjaya PHOTOGRAPHER (:

Image
Assalamualaikum ladies and gentleman , omey dan handsome sekalian .

Hukum Mengambil Gambar ( Bidang Fotografi ) | Sejak akhir-akhir ini , ramai orang telah menceburi bidang fotografi dan menjadikannya sebagai satu pekerjaan sampingan . Bermula dengan era kamera DSLR , bidang ini dilihat mampu menjadi salah satu  pekerjaan yang mampu meraih pendapatan yang tinggi . Ekoran daripada itu , ramai yang lupa bahawa setiap benda yang kita lakukan perlu mengikut syariat Islam . Di sini terdapat koleksi soal jawab mengenai hukum mengambil gambarfotografi terutamannya dalam majlis perkahwinan .
1) Adakah dibolehkan saya mengambil gambar pengantin perempuan yang sedang disolekkan yang tidak menutup rambut kerana ia diminta oleh pengantin perempuan ? Jawapan : Mengikut Dr. Yusof Al-Qaradhawi , walaupun fotografiharus hukumnya , tapi hukumnya bergantung kepada objek fotografi atau objek yang di ambil oleh jurugambar itu . Jika gambar yang diambil adalah gambar bogel , maka ketika itu hukum fotografi a…

Tangisan si anak bongsu ^^ Sila hayati kisah yang menyayat hati ~

Image
Assalamualaikum omeyy and hensem (:

When we pray , ALLAH hears more than we say ,
HE answers more than we ask , HE gives more than we imagine but ,
In HIS own time , In HIS own way .

Actually Farah tak tahu kenapa Farah boleh berubah menjadi lemah sekarang ni . I'm trying to find it myself but I'm just thinking that maybe I did something wrong in the past and Allah is testing me to be more patient . Bak kata K.Naimah , Allah rindu kan doa-doa Farah . Yes , that's the true answer ! Allah rindukan doa-doa Farah dan sayangkan Farah . That's why la Allah bagi ujian ni kat Farah . Lagi satu , Farah tahu Farah boleh atasi masalah ni sebab Allah takkan uji kemampuan seseorang hambanya melainkan kesanggupannya .

Bile aku luah kat K.Safipulak , ade jugak nasihat yang membina die bagi kat aku . Nak tahu die bagi macam mana ? Like this ;

Adikku sayang . Dengar ni . Actually Allah tengah uji ko  . Mungkin sebelum ni kita terlampau happy dalam hidup . Macam-macam nikmat yang kita dapa…

Hati Faraa yang semakin LEMAH ): Farah Aida sekarang bukan lagi Farah Aida yang dulu .

Image
Assalamualaikum ladies and gentleman . Story about my feelings !

Farah tahu hati Farah tak kuat tanpa mereka . Serius Farah kat sini rase ALONE sangat sangat :( Ade sesiapa nak bantu ? Hahahah takde sape boleh bantu kecuali Allah yang menguatkan hati aku untuk tetap di sini . 
Betul , kat sini Farah rasa lemah sangat sangat tanpa mereka yang selalu menceriakan hari hari Farah sebelum ni . Farah tak larat nak simpan perasaan ni sebab Farah bukan jenis yang suka pendam perasaan . Farah suka lepas je semuanya . 
Empat Tujuh , kau yang terbaik wokk ! Tiada pengganti . Kat sini , naseb baik ade banyak yang iras-iras cam korang . So , aku boleh bayang yang korang ade kat sisi aku . Tapi sebenarnya tak sama jugak . Perangai diorang lain . Korang pernah rase tak yang korang seperti tidak dihargai oleh orang sekeliling ? Bukan aku nak kata aku ni tak dihargai oleh orang sekeliling tapi aku susah nak sesuaikan diri aku dengan diorang .
Actually behaviour aku yang menyusahkan untuk aku berkomuni…